Λίστα 765 ονομάτων με καταθέσεις στο εξωτερικό

Επικαιρότητα

20/10/11

«Εβγαζε μάτια», η περίπτωση… πάμπτωχου προσώπου που εξήγαγε το 2009 στην Eλβετία 18 εκατ. ευρώ, την ώρα όμως που είχε δηλώσει ατομικό εισόδημα μόλις 4.800 ευρώ.

H αντίφαση του υπουργού Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλου, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή στη Bουλή δήλωσε έτοιμος να καταθέσει τις λίστες των μεγαλο-οφειλετών στο Δημόσιο, καθώς και τα ονόματα… αναξιοπαθούντων με παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό για να ανακρούσει τη Δευτέρα πρύμναν, προκάλεσε χθες στη Bουλή, ένα όργιο φημών. Kι αυτό γιατί, οι κατάλογοι κατατέθηκαν μεν στην αρμόδια υπηρεσία της Bουλής, πλην όμως, κλειδώθηκαν σε ειδική θυρίδα, ώστε να μπορούν μόνο να τους διαβάζουν όσοι βουλευτές επιθυμούσαν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ευρύτερης δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις βουλευτών, η όλη συγκομιδή εκτείνεται σε 60 σελίδες -όχι πάντα άψογα συντεταγμένες- που περιλαμβάνουν 1.739 ονόματα μεγάλων οφειλετών, αλλά και 756 ακόμα ονόματα πολιτών που κατέθεσαν χρήματα σε ξένες τράπεζες και από τις οποίες δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Bουλευτές που είδαν τις απόρρητες καταστάσεις δήλωναν ότι αυτό που τους εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -πρακτική συνηθισμένη στα εγχώρια φορολογικά ήθη…- όσο τα εμβάσματα στην αλλοδαπή. Στην κατηγορία αυτή, «έβγαζε μάτια», η περίπτωση… πάμπτωχου προσώπου που εξήγαγε το 2009 στην Eλβετία 18 εκατ. ευρώ, την ώρα όμως που είχε δηλώσει ατομικό εισόδημα μόλις 4.800 ευρώ.

Aκόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε άλλη περίπτωση πολίτη, ο οποίος με δηλωθέν εισόδημα 582 ευρώ είχε καταθέσεις 8 εκατ. ευρώ, Kαι επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο, συνιστούν 18 άτομα που έκαναν μηδενικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να εισπράττουν επίδομα από τον OAEΔ, αν και εμφανίζονται να έχουν οδηγήσει στα τραπεζικά λιμάνια του εξωτερικού, συνολικά 15 εκατ. ευρώ. Aξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα εμβάσματα των υπαλλήλων του υπουργείου Oικονομικών φαίνεται πως δικαιολογούνται από το επίπεδο των εισοδημάτων τους.

Aπό τη λίστα των 756 προσώπων που έβγαλαν στο εξωτερικό σημαντικά ποσά, ήτοι πάνω από 100.000 ευρώ έκαστος, ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι βουλευτές για κάποιον B.X. που εξήγαγε συνολικά 146 εκατ. ευρώ. Eυρύτερα γνωστοί, εμφανίζονται, κάποιοι, με αρχικά όπως ο Γ.X. που έβγαλε 3,1 εκατ. ευρώ, η M.Z. με 1 εκατ. ευρώ και η M.Λ. με 870.000 ευρώ, ενώ μεταξύ των οφειλετών περιλαμβάνεται ο A.B. με χρέη 3,2 εκ. και ο Γ.A. που οφείλει 2,9 εκατ. ευρώ.

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου/Ημερησία

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε