Μεταφυσικό το ερώτημα για την ύπαρξη Θεού.

Ο Μηνάς Καφάτος , καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν, στην Καλιφόρνια, απαντάει στο αν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά η ύπαρξη (ή μη ύπαρξη) Θεού, και τέλος μας αφήνει μια κρυφή ελπίδα ότι ίσως μπορεί να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα.

____

«… Μιλώντας, στη συνέχεια, για «τα λάθη και τα πάθη μας», που μας οδήγησαν, και αυτά, στην τωρινή κρίση, το γυρίσαμε (λίγο, στην αρχή, και πολύ, στη συνέχεια) σε φιλοσοφικές ασκήσεις του τύπου «αν μπορούσε ο χρόνος να γυρίσει πίσω;».

Γέλασε, κάπως συνωμοτικά ομολογώ, ο συνομιλητής μας, και πολύ σοβαρά, αμέσως μετά, είπε: «Ισως και να μπορούσε». «Ο χρόνος;» επιμείναμε κάπως έκπληκτοι. Και τότε, άρχισε να μας περιγράφει το περίφημο «Πείραμα Μπεμ», που εδώ και μερικούς μήνες αναστάτωσε (πότε θετικά, πότε αρνητικά) τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ο Ντάριλ Μπεμ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, δημοσίευσε φέτος ένα άρθρο με τίτλο «Feeling the Future: Experimental Evidence for Anomalous Retroactive Influences on Cognition and Affect» (http://dbem.ws/FeelingFuture. pdf). Χοντρά χοντρά, ο καθηγητής Μπεμ λέει ότι ο χρόνος δεν πάει μόνο μπροστά, όπως ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά μπορεί να πάει και πίσω. Αρα, όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου του, ίσως μπορέσουμε «να αισθανθούμε το μέλλον».

Αυτό, κατά τον Μηνά Καφάτο, που έχει γνωριστεί με τον Μπεμ, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια μαζί του και έχει αρθρογραφήσει σχετικά με τα πειράματά του, «σημαίνει ότι υπάρχει μία σύνδεση του μέλλοντος με το παρελθόν, ξεκινώντας δηλαδή από το μέλλον και γυρνώντας πίσω προς το παρελθόν».

«Εάν αυτό αποδειχθεί και στο εργαστήριο, ίσως τότε επαληθευτούν όσοι ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος μπορεί, σε ένα ψυχικό υπόβαθρο, να είναι έξω από όσα μέχρι τώρα ξέραμε στο χρόνο και στο χώρο. Οι κβαντομηχανικοί λέμε πως, εάν επαληθευθεί ο Μπεμ, θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τότε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον».

Ερώτηση: «Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε δρόμο στην αναζήτηση εάν υπάρχει Θεός, εάν υπάρχει ψυχή;»

Σ’ αυτή τη συναρπαστική συζήτηση «μπαίνουν» τώρα, από τη μία πλευρά ο Στίβεν Χόκινγκ, άγγλος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος, με τον Λέοναρντ Μλοντίνοφ, καθηγητή Φυσικής, και από την άλλη ο Μηνάς Καφάτος με τον ινδό γιατρό (ξεκίνησε ως ενδοκρινολόγος, και έπειτα στράφηκε προς την εναλλακτική ιατρική), και σήμερα θεωρητικό επί θεμάτων μεταφυσικής, Ντίπακ Τσόπρα.

Οι Χόκινγκ και Μλοντίνοφ συνέγραψαν το βιβλίο «The Grand Design» («Το Μεγάλο Σχέδιο», στα ελληνικά), στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι ο Θεός δεν δημιούργησε το Σύμπαν και ότι το Big Bang, η πρωταρχική γενεσιουργός έκρηξη, δεν ήταν παρά μια αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής. Αρα, λένε, δεν υπάρχει.

Οι Τσόπρα και Καφάτος ήταν οι πρώτοι που απάντησαν σ’ αυτό, με δύο κοινά επιστημονικά τους άρθρα (http://www.huffingtonpost.com/deepakchopra/stephen-hawkings-grandbo_b_708958.html και http://www.huffingto npost.com/deepakchopra/hawkings-grandbookbutw_b_732182.html).

«Παρ’ όλο που προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους με τον Τσόπρα, τα επιστημονικά μας ενδιαφέροντα κάπως συναντώνται. Εκείνον τον ενδιαφέρει η επιστήμη από μεταφυσικής πλευράς, εμένα με ενδιαφέρουν οι μεταφυσικές βάσεις της επιστήμης. Με πολλά πράγματα που λέει ο Χόκινγκ συμφωνούμε. Αλλά όταν βάλανε το Θεό μέσα στη συζήτηση, το έκαναν χρησιμοποιώντας μία μεταφυσική προσέγγιση για να κτυπήσουν κάτι μεταφυσικό. Αυτό δεν γίνεται. Λένε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει Θεός, χωρίς να το αποδεικνύουν όμως επιστημονικά. Εγώ πιστεύω ότι, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να αποδειχθεί, επιστημονικά, αυτό.

»Γιατί, μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχει; «Οχι. Ούτε αυτό. Ακριβώς γιατί το θέμα είναι μεταφυσικό. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι υπάρχει Θεός, εσύ ότι δεν υπάρχει. Επιστημονικά, ούτε το ένα, ούτε και το άλλο δεν αποδεικνύεται. Οταν λέει ο Χόκινγκ ότι δεν υπάρχει Θεός, ή όταν λέω εγώ ότι υπάρχει, αυτό βγαίνει από τη μεταφυσική αντίληψη και πεποίθηση του καθένα, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική επιβεβαίωση ούτε του ενός, ούτε του άλλου».

»Από την άλλη, όμως, έρχεται τώρα η κβαντομηχανική, και ανοίγει την πόρτα της μεταφυσικής! Και βάζει πλέον ερωτήματα, που παλιά ήταν ερωτήματα «καθαρής φιλοσοφίας». Η κλασική φυσική αυτήν την πόρτα δεν την δέχεται».

Ο Τσόπρα ήταν γιατρός. Διαχωρίζει το σώμα από αυτό που ονομάζει ψυχή. Τι είναι ψυχή; «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα όλων των αιώνων. Η ψυχή μοιάζει να είναι κάτι που φεύγει από το χώρο και το χρόνο. Θα μπορούσα να πω ότι είναι άφθαρτη».

Υπάρχει, όμως; Ή δεν το ξέρουμε ούτε αυτό; «Νομίζω ότι μπαίνουμε πια στη μεταφυσική. Δηλαδή στο τι πιστεύει και τι παραδέχεται ο κάθε άνθρωπος. Αλλά, ορισμένα «ερωτήματα», όπως π.χ. ότι ο χρόνος δεν είναι απόλυτος, ή ότι ο χώρος δεν είναι απόλυτος, ότι υπάρχει κάτι άλλο παραπέρα από τον χρόνο και τον χώρο, τίθενται σήμερα από την επιστήμη, όπως συμβαίνει με τα πειράματα του Μπεμ. Μπορεί και να βρισκόμαστε μπροστά σε συνταρακτικές ανατροπές της έως τώρα επιστημονικής προσέγγισης που δεν άνοιγε το παράθυρο του αγνώστου. Το κάνει τώρα η κβαντομηχανική, και δεν αποκλείεται να ανακαλύψουμε ότι ναι, υπάρχει «κάτι άλλο», πέρα από το χρόνο και το χώρο!».

*Η επιστήμη θέλει ανοιχτά μυαλά. Γενικώς, βασίζεται στην απόδειξη. Υπάρχουν πόρτες που παραμένουν ερμητικά κλειστές. Η προοπτική να ανοίξουν κάποτε, «με αποδείξεις στο εργαστήριο, και όχι στη σφαίρα της μεταφυσικής», σε άλλους προκαλεί ενθουσιασμό, σε άλλους φόβο. Πέρα από το χώρο και το χρόνο που ξέρουμε (όσο ξέρουμε), υπάρχει κάτι άλλο; Μπορούμε, άραγε, να κινηθούμε αντίστροφα από την… πεπατημένη; Για παράδειγμα, από το μέλλον προς το παρελθόν; Ενδιαφέρον. Ισως ανακαλύψουμε αν υπάρχει ψυχή και τι είναι. Ισως φύγουμε από την κρίση προς τα πίσω, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, παλιά Ελλάδα! «

Του Χ. Μιχαηλίδη
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

  1. #1 by π on 15/09/2011 - 8:37 μμ

    μεταφυσικό? επιστημονικής φαντασίας είναι η σωστή διατύπωση!

  2. #2 by pyrrho on 15/09/2011 - 8:39 μμ

    πάλι καλά που το παραδέχτηκε ότι η πίστη δεν αποδυκνείεται & ότι είναι στο φαντασιακό μέρος του καθενός. Τουλάχιστον οι ενθεοι να μην δογματίζονται και ν αφήνουν περιθώρια λάθους …
    Ετσι μόνο θα ήταν καλύτερος ο κόσμος μας

  3. #3 by karneadis on 15/09/2011 - 8:45 μμ

    καλά από πότε ένα γκουρού είναι ισότιμος συνομιλητής μ εναν επιστήμονα του μεγέθους του Χώκινς?
    θα τρελαθούμε? άντε βάλτε και τον Λεφάκη ή την κα Μαρίκα που διαβάζει τον φλυτζάνι ν αντιπαρατεθούν με τον δικό μας τον Νανόπουλο….

    • #4 by aris on 15/09/2011 - 8:46 μμ

      ο Τσόπρα δεν είναι μόνο γκουρού αλλά κι ένας ευπωλητος συγγραφέας

      • #5 by pyrrho on 15/09/2011 - 8:51 μμ

        Αντιγράφω απο το βιογραφικό του…
        Εχει γράψει δεκαεννιά βιβλία που γνώρισαν τεράστια εκδοτική επιτυχία. Μερικά από τα έργα του είναι: Ο Δρόμος της Αγάπης, Ταξίδι στη Θεραπεία, Απεριόριστη Ενέργεια, Ο Δρόμος του Μάγου, Οι Εφτά Πνευματικοί Νόμοι για τους Γονείς, Η Επιστροφή του Μέρλιν,………..

        Διαβάστε απλά τους τίτλους των βιβλίων και κρίνεται μόνοι σας για τι τεράστιο επιστήμονα μιλάμε…

      • #6 by giorgos on 28/09/2011 - 6:18 πμ

        ola einai theories otan paithanoume tha mas fugei i periergia ews tote zoume gia na psaxnoume xoris lusis.

  4. #7 by karneadis on 15/09/2011 - 8:53 μμ

    η Αγιουρβέδα (του Τσόπρα) προτείνει πράγματα όπως: για να ηρεμήσετε το Kapha να τρώτε καυτερά φαγητά και ν’ αποφεύγετε τα γλυκά φαγητά, εκτός από το μέλι αλλά χωρίς να το έχετε ζεστάνει. Ν’ αποφεύγετε τις τομάτες και τα καρύδια. Η γαλοπούλα είναι καλή αλλά αποφεύγετε το λαγό και το φασιανό. Αν έχετε πολύ Pitta τότε δοκιμάστε το εξής: φάτε γλυκά φαγητά και αποφύγετε τα καυτερα. Φάτε καρύδια. Για να μειώσετε το Vata: φάτε γλυκά, ξινά και αλμυρά φαγητά. Αποφύγετε τα καυτερά. Τα καρύδια είναι καλά, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα….

    Για γέλια…?

  5. #8 by ifestos on 15/09/2011 - 11:08 μμ

    Ο Θεός υπάρχει , αρκεί να κοιτάξετε γύρω σας.
    Ακόμα και σε αυτό το μπλογκ είδα αρκετές αναρτήσεις που δείχνουν την σοφία με την οποία λειτουργεί το σύμπαν.
    Ασύλληπτα μεγέθη, ασύλληπτες έννοιες, πως μπορούμε εμείς τόσο μικροί να αποδείξουμε κάτι τόσο ‘μεγάλο’
    Ας καταφέρουμε πρώτα να λύσουμε εξισώσεις όγδοου βαθμού και μετα καταπιανόμαστε επιστημονικά και με τέτοια θέματα.

    • #9 by mpaklavas on 16/09/2011 - 8:59 πμ

      αυτή ακριβώς η θέση είναι κοντά σε μια επιχειρηματολογία άθειστή
      Οι ένθεοι αντίθετα θεωρούν τον εαυτό τους το κέντρο του σύμπαντος και οι πιο δογματικοί (που τοποθετούν τον εαυτό τους σε ένα εκ των γνωστών κυρίαρχων δογμάτων) υποστηρίζουν ότι ο θεός έπλασε τη γη μόλις πριν μερικές χιλιάδες χρόνια και την τοποθέτηση σε περίοπτη θέση…
      Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τη θέση μας στο σύμπαν..

      Αποφάσισε απο ποια μεριά είσαι! χα

  6. #10 by gorm on 15/09/2011 - 11:11 μμ

    Ο γνωστός μας αριθμός π έχει τρισεκατομμύρια δεκαδικά.
    Ενα από αυτά τα δεκαδικά να είχε διαφορετική τιμή, θα κατέρρεε το σύμπαν …
    ……………………………….

    • #11 by pyrrho on 16/09/2011 - 8:44 πμ

      αυτό είναι αποτέλεσμα όχι αιτία!

      αν ο π δεν ήταν αυτός που είναι απλά δεν θα μιλούσαμε για κύκλο αλλά για άλλο σχήμα!
      αν κι αυτό δεν είναι και πολύ σίγουρο…
      οι επιστήμονες ήδη με την καμπύλωση του χωροχρόνου , μας λένε ότι μπορεί να υπάρξουν
      τρίγωνα που το άθροισμα των γωνιών τους δεν είναι 180 μοίρες…

    • #12 by mpaklavas on 16/09/2011 - 8:51 πμ

      δηλαδή θέλεις να πεις ότι ο θεός ασχολήθηκε με το να φτιάξει ένα π (ή ένα φ) για να μας εντυπωσιάσει με τις μαθηματικές του γνώσεις?

  7. #13 by pyrrho on 16/09/2011 - 8:48 πμ

    από τις εκατομμύρια παραμέτρους στις διάφορες εξισώσεις του σύμπαντος αν «πειράζαμε» μερικές
    πχ βαρύτητα, δυνάμεις, πράγματι μπορεί και να μην υπήρχε το σύμπαν ή να μην υπήρχε σ αυτή τη μορφή που έχουμε στο μυαλό μας αλλά ποιος μας λέει ότι τελικά το σύμπαν δεν προέκυψε τελικά από άπειρες τέτοιες τυχαίες προσπάθειες κατά το άπειρο παρελθόν ή δεν υπάρχουν άλλα σύμπαντα με άλλες παραμέτρους?

  1. H γραφή του Θεού – Χόρχε Λούις Μπόρχες « Αντικλείδι

Σχολιάστε