Μειώστε τους λογαριασμούς του σπιτιού σας

Τη στιγμή που όλα γύρω μας ακριβαίνουν και τα έσοδά μας συρρικνώνονται, η ανάγκη να κάνουμε οικονομία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε σημαντικά τα έξοδα του σπιτιού σας.

Τη στιγμή που όλα γύρω μας ακριβαίνουν και τα έσοδά μας συρρικνώνονται, η ανάγκη να κάνουμε οικονομία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε σημαντικά τα έξοδα του σπιτιού σας.

Ξοδέψτε λιγότερο πετρέλαιο

• Η θέρμανση το χειμώνα είναι το μεγαλύτερο έξοδο του νοικοκυριού. Το πρώτο βήμα για να περιορίσετε την κατανάλωση θερμαντικής ενέργειας είναι να μονώσετε καλά το σπίτι σας. Οι μεγαλύτερες απώλειες συνήθως αφορούν παράθυρα και πόρτες που δεν κλείνουν καλά και «μπάζουν» αέρα.

• Το δεύτερο βήμα είναι η σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ, στους 20°C περίπου. Τους κρύους μήνες του χειμώνα καλό είναι να έχετε το θερμοστάτη συνεχώς αναμμένο σε σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να τον κλείνετε, καθώς, για να ζεστάνει ξανά το σπίτι, θα χρειαστεί να καταναλώσει τελικά περισσότερο πετρέλαιο.

• Mην αμελείτε να κάνετε συχνά εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ και μην καλύπτετε τα σώματα με ξύλινες επενδύσεις ή μάρμαρα, για να αποφύγετε έτσι την απώλεια θερμότητας.

Αντικαταστήστε το πετρέλαιο με φυσικό αέριο

O καυστήρας πετρελαίου μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά εύκολα με καυστήρα φυσικού αερίου, χωρίς να απαιτείται αλλαγή του λέβητα, των σωληνώσεων ή των σωμάτων του καλοριφέρ. Aν μένετε σε πολυκατοικία και οι υπόλοιποι κάτοικοι δεν συμφωνούν με την αλλαγή, μπορείτε να εγκαταστήσετε φυσικό αέριο μόνο στο δικό σας διαμέρισμα. Θα έχετε 20% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο.

Προσοχή στο πλυντήριο 

• 30-50% λιγότερη ενέργεια ανά πλύση ξοδεύετε, αν πλένετε σε χαμηλή θερμοκρασία, κατά προτίμηση 30-40°C.

• Αν τα ρούχα ή τα πιάτα σας δεν είναι πολύ λερωμένα, επιλέξτε ένα πιο σύντομο πρόγραμμα πλύσης.

• Καλό είναι να καθαρίζετε συχνά το φίλτρο πλυντηρίου.

• Φροντίστε να είναι γεμάτο το πλυντήριό σας πριν το θέσετε σε λειτουργία.

Για να μην… καίει το ψυγείο 

• Ελέγξτε μόνοι σας τις προδιαγραφές και την κατανάλωση ενέργειας μιας συσκευής πριν την αγοράσετε και προτιμήστε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης Α.

• Tοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή παράθυρα που τα βλέπει ο ήλιος, αν δεν θέλετε να καταναλώνει έως και 30% περισσότερο ρεύμα.

• Αλλάξτε τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου, αν έχουν αρχίσει να φθείρονται, για να μην έχετε απώλειες στην ψύξη και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

• Τα νέας τεχνολογίας ψυγεία δεν χρειάζονται απόψυξη. Αν, όμως, το ψυγείο σας είναι παλαιότερης τεχνολογίας, μην την αμελείτε. Ο πάγος που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα του ψυγείου αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος έως και 18%.

• Μην παραλείπετε να ξεσκονίζετε συχνά τη σχάρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου. Δεν είναι θέμα μόνο καθαριότητας, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.

• Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5°-7°C για την ψύξη και -15° με -18° C για την κατάψυξη. Θα έχετε έως και 15% εξοικονόμηση ρεύματος.

• Μην ανοίγετε συχνά και για πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου.

• Μην «κολλάτε» το ψυγείο στον τοίχο. Αφήστε 5-10 εκατοστά απόσταση, ώστε να εξαερίζεται σωστά και να μην υπερθερμαίνεται.

Μαγειρέψτε έξυπνα

• Αν θέλετε να ζεστάνετε κάτι, προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων. Θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια.

• Προτιμήστε να μαγειρεύετε με αέρα και όχι με αντιστάσεις. Έτσι, καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια.

• Προσέξτε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια διάμετρο με το μάτι στο οποίο τα τοποθετείτε. Εξοικονομείτε 20-30% περισσότερη ενέργεια.

• Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας όταν μαγειρεύετε. Το φαγητό σας θα είναι έτοιμο σε λιγότερο χρόνο.

• Σβήστε το μάτι και το φούρνο 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό. H θερμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στο φούρνο και στις εστίες είναι αρκετή για να ολοκληρώσει το μαγείρεμα.

• Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο. Χάνεται περίπου το 20% της θερμότητας.

Ρυθμίστε το θερμοσίφωνα σωστά

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τον περισσότερο χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια, το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε στο σπίτι σας έναν ηλιακό θερμοσίφωνα: θα έχετε από 25 έως 40% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και θα κάνετε απόσβεση το πολύ σε δυο χρόνια. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ρυθμίστε το θερμοστάτη στη θερμοκρασία των 50°C και κλείνετε πάντα το διακόπτη μόλις ζεσταθεί το νερό.

Χρησιμοποιήστε σωστά την τεχνολογία και σώστε €

8% ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΡΕΥΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ κάθε φορά που αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές στην αναμονή (standby). Αν, όμως, τις κλείνετε από τον κεντρικό διακόπτη, θα εξοικονομείτε περίπου €30 το χρόνο.

ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ, όταν δεν τους χρησιμοποιείτε. Σας κοστίζουν €2-3 το χρόνο.

93% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ καταναλώνουν οι φορητοί υπολογιστές σε σχέση με τους σταθερούς. Αυτό σημαίνει περίπου €15-20 περισσότερα στην τσέπη σας το χρόνο.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής ΜΚΟ Energy Saving Trust (EST), ο φωτισμός αφορά το 20% του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών. Αν, λοιπόν, αλλάξετε τις λάμπες πυράκτωσης του σπιτιού σας με λαμπτήρες LED, θα καταναλώνετε 80% λιγότερη ενέργεια.

ΒΑΛΤΕ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΩΜΑΤΙΟ Για ποιο λόγο να ζεσταίνετε το άδειο δωμάτιο, ενώ κάθεστε στο σαλόνι; Η τοποθέτηση θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό ενέργειας και χρημάτων.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ Οι παλιάς τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με τους πιο καινούργιους. Αν ο καυστήρας ή το μπόιλερ του σπιτιού σας είναι παλαιότερο των 15 ετών, ίσως ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε με κάποιο νέας τεχνολογίας, που θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Στο εμπόριο κυκλοφορούν έξυπνες συσκευές ενέργειας, βασισμένες στη σύγχρονη τεχνολογία, που μειώνουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%. Αναζητήστε τες στο διαδίκτυο.

ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ/Εθνος

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε